Droge lucht in huis: oorzaken, problemen en oplossingen voor Uw gezin en houten vloer

Hoe weet ik of het te droog is?

Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is.Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt. Om er zeker van te zijn kan een hygrometer worden gebruikt, deze meet de luchtvochtigheid. Een hygrometer moet niet aan een buitenmuur of in de omgeving van een raam worden geplaatst, aangezien de luchtvochtigheid hier hoger licht. Dat zou een vertekent beeld geven.

Klachten bij een te droge lucht treden doorgaans niet van de ene op de andere dag op. Pas na dagen of weken beginnen de klachten op te treden, doorgaans worden ze afgeschreven als ‘winterkwaaltjes’ en wordt er verder niets mee gedaan. Dat terwijl het makkelijk te voorkomen is zodra de oorzaak duidelijk is.

Droge keel

Prikkelhoest

Droge huid (schilferend) Jeuk

Gebarsten lippen

Droge ogen, branderig gevoel in de ogen

Geïrriteerde luchtwegen

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Moeite met concentreren

Koudegevoel, terwijl het niet koud is

Verlaagd immuunsysteem


Wat kun je er zelf aan doen:

Water bij verwarming

Door wat waterbakjes aan de verwarming te hangen of boven de verwarming te zetten verdampt er veel water. Dit verhoogd de luchtvochtigheid snel en eenvoudig.

Niet te warm stoken

Een temperatuur van maximaal 21 graden Celsius is geschikt voor een goede luchtvochtigheid. Wanneer de temperatuur hoger ligt, moet er meer water in verdampt worden om een effect te merken.

Luchten

Zorg dat er voldoende frisse lucht in huis is. Dit verhoogd de luchtvochtigheid weliswaar niet, maar het helpt wel de effecten te beperken. Er komt meer zuurstof in de lucht, dus ook al werken de longen iets minder efficiënt, dan nog kan voldoende worden opgenomen.

Stof verwijderen

Stof verergerd de klachten. Door regelmatig te vegen en schoon te maken, kunnen de problemen worden verminderd.

Luchtbevochtigers

De eerder genoemde oplossingen zijn vaak voldoende om de luchtvochtigheid te verhogen. Het is echter niet altijd genoeg. Er zijn verschillende typen luchtbevochtigers te koop. Deze hebben als bijkomend voordeel dat de luchtvochtigheid beter te reguleren valt.